Spring naar content
Injectables

Botox

Vanaf €145

Stoor jij je aan een vermoeide of boze blik? Steeds dieper wordende lijntjes bij je frons, voorhoofd of kraaienpootjes? Dan kan Botox een uitkomst zijn! Met deze behandeling verminderen we tijdelijk de activiteit van de spier waardoor de rimpels in de huid zachter zullen worden. Goed om te weten is dat je bij Robert Clinics altijd een natuurlijk resultaat kunt verwachten.

 • Altijd een natuurlijk resultaat
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Medisch onderlegde specialisten

Wat is botox

Botox is eigenlijk een merknaam van de eerste producent die met dit product de markt op ging. De naam komt van de stof: Botuline Toxine. Dat is een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. Dit eiwit wordt door de bacterie Clostridium Botulinum geproduceerd. In hoge concentraties is het een giftige stof, maar in de cosmetische geneeskunde wordt de stof sterk verdund waardoor het veilig te gebruiken is. Het heeft een ontspannend effect op de spieren, doordat het signaal vanuit de zenuwen naar de spieren tijdelijk wordt geblokkeerd. Het gevolg is dat de spieren meer rust krijgen en rimpels in het behandelde gebied vervagen of zelfs compleet verdwijnen. Na verloop van tijd zal de aansturing zich weer herstellen, waardoor de werking van Botox altijd tijdelijk is.

Naast de spierverslappende werking, heeft Botox ook een onderdrukkende werking van de signalen van de zenuwen naar de zweetklieren. Door dit effect kan Botox ook goed worden toegepast om uitkomst te bieden tegen overmatig transpiratie in de oksels.

Resultaten van botox behandeling

Vaak zijn mensen huiverig voor een uitdrukkingsloos gezicht. Bij Robert Clinics ligt de focus op een natuurlijk effect wat bij jouw eigen mimiek, emoties, wensen en uiterlijke kenmerken past. Hij/Ik zal altijd kijken naar de aspecten van je gezicht, hoe je spieren bewegen en op basis daarvan beslissen met hoeveel botox gestart wordt. Een natuurlijk resultaat staat boven alles.

in het kort

 • Een natuurlijk resultaat staat boven alles

 • Zorgt voor het verzachten van door spieractiviteit veroorzaakte rimpels

 • Kan op zowel cosmetisch als medisch gebied worden toegepast

Vragen?
Ik help je graag!

Louis Pogoda – Cosmetisch arts

PLAN DIRECT EEN VRIJBLIJVEND CONSULT

Of we bellen je GRATIS terug

Reviews van Robert Clinics

Wat zijn de indicaties voor Botox?

Botox zorgt voor het verzachten van door spieractiviteit veroorzaakte rimpels, zogenaamde dynamische rimpels. Wat veel mensen niet weten is dat het ook preventief werkt. Daarnaast kan Botox worden ingezet voor de behandeling van o.a. hoofdpijn/migraine, overmatig transpireren, tandenknarsen, putjes of lijnen in de kin en een zogenaamde tandvleeslach (“gummy smile”).

Botox wordt op zowel cosmetisch als medisch gebied veel toegepast. Voor esthetische redenen wordt het vaak gebruikt om rimpels in het gelaat te verzachten. Om medische redenen kan het middel onder meer worden ingezet om neurologische aandoeningen te onderdrukken, blaasproblemen te verhelpen en bij overmatige transpiratie.

 

Wanneer je veelvuldig fronst kan er ongewild een boze gezichtsuitdrukking ontstaan. Een frons ontstaat door aanspanning van de spieren tussen de wenkbrauwen. De wenkbrauwen worden zowel naar beneden als naar elkaar toe getrokken. Door die aanspanning trekt de huid in een plooi waardoor er zowel verticale als horizontale lijnen kunnen ontstaan.

Met een Botoxbehandeling wordt er Botulinetoxine in de fronsrimpel geïnjecteerd. De spieren zullen ontspannen en de fronsrimpels verzachten waardoor ze minder zichtbaar zijn. Bovendien komen de wenkbrauwen weer wat omhoog door het ontspannen van de spiertjes. De bozige gezichtsuitdrukking zal verdwijnen en een vriendelijker en zachter gezichtsuitdrukking komt terug.

Indien de fronsrimpel na de eerste behandeling niet is weggetrokken, kan er na twee weken nogmaals een Botoxinjectie worden ingespoten om de huid gladder te trekken.

Als je vaak verbaasd kijkt of je wenkbrauwen omhoog trekt, dan kan er ongewild een verbaasde, argwanende of angstige uitdrukking ontstaan. Door de optrekkende bewegingen kunnen er horizontale lijnen in de voorhoofd ontstaan die niet meer wegtrekken bij een neutrale gezichtsuitdrukking. De lijnen worden in de loop der tijd steeds dieper en meer zichtbaar. Vooral mensen die veel mimiek gebruiken, kunnen last krijgen van diepe voorhoofdsrimpels. Hoe diep de lijnen worden, is afhankelijk van de huidstructuur.

Een Botoxbehandeling vermindert de spierspanning in het voorhoofd. Zodra de spanning in het voorhoofd verdwijnt of vermindert, worden de voorhoofdsrimpels minder duidelijk en in sommige gevallen verdwijnen ze helemaal.

Als je lacht, dan verschijnen er aan de buitenzijden van de ogen fijne lijntjes. Na verloop van tijd kunnen er rimpeltjes naast de ogen ontstaan die niet meer wegtrekken. Deze lachrimpels worden ook wel kraaienpootjes genoemd. Veel mensen vinden deze rimpels storend en willen daar iets aan doen. Een behandeling met de spierontspanner Botox zorgt ervoor dat de oorspronkelijke uitdrukking weer in het gezicht terug komt. De kraaienpootjes naast de ogen zullen zachter zijn wanneer het gezicht in een neutrale stand staat. Het resultaat is een natuurlijk ogend en verjongd gezicht.

Sommige mensen krijgen na verloop van tijd een trieste en vermoeide blik, terwijl ze niet triest of vermoeid zijn. Dit is meestal het gevolg van het veelvuldig gebruiken van de wenkbrauwen, waardoor ze lager zijn gaan hangen. Verder kan de oorzaak genetisch zijn en natuurlijk het ouder worden. Door middel van een botox behandeling wordt er een kleine hoeveelheid Botuline Toxine geïnjecteerd vlak onder de wenkbrauwen. De wenkbrauwen ontspannen en komen iets omhoog. Doordat de wenkbrauwen niet meer zo laag hangen ontstaat er een frisse en ontspannen oogopslag.

Deze behandeling kan ook worden ingezet wanneer de wenkbrauwen asymmetrisch van elkaar in het gezicht staan. Met een botox injectie kan de asymmetrie worden opgeheven en ontstaat er een natuurlijke vorm van het gezicht.

Een lach waarbij het tandvlees bloot komt te liggen noemt men een ‘gummy smile’. Dit is meestal aangeboren en al op jonge leeftijd zichtbaar, maar het kan ook ontstaan in de loop der jaren door een te grote spanning in de spier die de lip optrekt. Mensen met een ‘gummy smile’ schamen zich er vaak voor en proberen het te verbergen door minder te lachen of een hand voor de mond te houden. Dit heeft tot gevolg dat lachen krampachtig overkomt.

Een Botoxbehandeling kan de te grote spierspanning in balans brengen. De spieren van de lip staan minder gespannen waardoor het tandvlees minder zichtbaar zal zijn. Het is afhankelijk van de ernst van het probleem in hoeverre een botox behandeling voldoende is om de ‘gummysmile’ te verhelpen. Eventueel kan de botox behandeling gecombineerd worden met een filler behandeling om de lip iets meer volume te geven. Zo is er tijdens het lachen ook minder tandvlees zichtbaar doordat er meer lipvolume blijft.

Sommige mensen hebben een sombere gezichtsuitdrukking terwijl ze zich niet somber voelen. Dit kan komen doordat de mondhoeken naar beneden zijn gaan hangen. Mondhoeken kunnen gaan hangen door het veelvuldig aanspannen van de spieren of door volumeverlies in het gezicht. Bij sommige mensen is het aangeboren, bij anderen ontstaat het tijdens het verouderingsproces.

Het effect van de laag hangende mondhoeken is dat het gezicht ontevreden, somber of chagrijnig overkomt. Bovendien kunnen er rimpels langs de mondhoeken ontstaan doordat de huid rondom de mondhoeken slapper is geworden. Dit probleem is gemakkelijk te behandelen met Botox. De mondhoeken zullen na een injectie weer subtiel omhoog krullen waardoor er een tevreden, vriendelijk en gelukkige uitstraling ontstaat.

Tandenknarsen is een probleem waar vele mensen mee te maken hebben. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd en kan diverse oorzaken hebben. Er ontstaat een knarsend geluid door het schuiven van de tanden en de kiezen over elkaar. Dit veroorzaakt slijtage aan de tanden en kiezen dat erg pijnlijk kan zijn. Bovendien kunnen er andere klachten, zoals gezichts- of hoofdpijn ontstaan.

Het tandenknarsen is eenvoudig te verhelpen met een Botoxbehandeling. Door de spierontspanner verslapt de kauwspier en ontspant de kaak. Het tandenknarsen zal minder worden of zelfs stoppen. In de meeste gevallen wordt het middel in de grote kauwspier gespoten. In een meer ernstige situatie wordt er gekeken of een behandeling van een andere kauwspier nodig is.

Overmatig transpireren wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Het overmatig zweten ontstaat meestal in de puberteit. Iemand kan dan zomaar gaan zweten zonder dat daar aanleiding voor is. Bovendien is er vaak sprake van een te veel aan zweet dat vrijkomt. Overmatig transpireren kan je onzeker en angstig maken. Het overmatig zweten heeft een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. De kledingkeuze is bijvoorbeeld afhankelijk van het zweten en ook iemand een hand geven kan al veel stress opleveren.

Botox wordt gebruikt om overmatige activiteit van zweetklieren (in de oksels) te reduceren en daarmee transpiratie te verminderen. Een Botox behandeling kan in dezelfde sessie gecombineerd worden met een filler.

Omdat de Botox slechts plaatselijk wordt toegepast, kan het lichaam haar warmte nog wel kwijt via andere zweetklieren in het lichaam. Overmatig zweten kan op verschillende plekken in het lichaam voor problemen zorgen. De gebieden die behandeld kunnen worden zijn de oksels en het voorhoofd..

Er zijn vele oorzaken te noemen van hoofdpijn. Daarnaast zijn er verschillende typen hoofdpijn, waarvan spierspanningshoofdpijn een veelvoorkomende vorm is. Dit type hoofdpijn ontstaat doordat er continue spanning op het hoofd staat door het aanspannen van de spieren. Deze pijn gaat soms gepaard met pijn in de nek en schouders. Er zijn verschillende oorzaken voor spierspanningshoofdpijn, maar spanning, stress en/of een verkeerde werkhouding zijn de meest voorkomende.

Een behandeling die de spieren ontspant kan zorgen voor verlichting. Door het injecteren van Botox zullen de spieren ontspannen die zijn verbonden aan de schedel. Het resultaat is minder spierspanningshoofdpijn.

Face Slimming is een populaire botox behandeling waarmee de vorm van het gezicht in model wordt gebracht. Met deze behandeling wordt Botox in de spieren in het gezicht geïnjecteerd zodat deze spieren minder gespannen staan. Bij het injecteren in de juiste spieren ontstaat er een slankere vorm van het gezicht, de zogenoemde v-vorm. Het gezicht krijgt als het ware een slankere lijn waardoor er een jeugdige uitstraling ontstaat. De Face Slimming methode wordt vaak toegepast bij mensen met een forse, hoekige kaaklijn. Ook als iemand van nature bolle wangen heeft, kan Botox een aantrekkelijke oplossing zijn. De wangen gaan minder bol staan en jukbeenderen worden geaccentueerd.

Veel mensen willen een oplossing voor een hangende neuspunt zonder dat ze naar de plastisch chirurg moeten. Met de leeftijd kan de neuspunt naar beneden gaan staan. Dit komt doordat er een spiertje verantwoordelijk is voor het naar beneden trekken van de neus.

Door de spanning in dat spiertje weg te nemen met Botox, zal de neuspunt weer omhoog komen. Deze behandeling kan echter alleen uitgevoerd worden als er niet eerder een operatie aan de neus heeft plaatsgevonden. In dat geval kunnen bloedvaten anders lopen en bestaat er een kans dat er een bloedvat wordt geraakt tijdens de behandeling.

Bunny Lines zijn rimpeltjes hoog naast de neus die worden veroorzaakt door de neusspier. De lijntjes komen meestal tevoorschijn bij lachen of bij het optrekken van de neus en tegen de zon inkijken. Soms komen de lijntjes ook tevoorschijn bij het praten. Wanneer er Botox in de neusspier wordt geïnjecteerd, kan de neus minder goed opgetrokken worden. De vorming van lijntjes wordt daarmee tegengegaan of verzwakt.

De lijnen in de hals en decolleté verergeren naarmate je ouder wordt. De oorzaak hiervan is voornamelijk dat de huid in dat gebied verouderd. Dit proces kan door verschillende factoren worden versneld, zoals roken en veelvuldige blootstelling aan de zon. De huid is minder elastisch en wordt slap. Rimpels in het decolleté en de hals kunnen gemakkelijk worden verminderd met Botox. De slappe halslijnen of ook wel (de “kalkoennek”) verminderen doordat de halsspier zich ontspant. Dit wordt ook wel de nefertiti behandeling genoemd.

De behandeling: van consult tot resultaat

Stap 1

Vrijblijvend consult

Tijdens het consult zal de injectable specialist eerst uitgebreid bespreken wat jouw wensen en verwachtingen zijn. Verder zal de behandelaar je gezicht beoordelen om zo een eerlijk advies te kunnen geven. Uiteraard kun je ook al je vragen stellen die je op dat moment hebt.
Stap 2

De behandeling

Voor elke behandeling maken wij foto's en vragen we je om een informed consent formulier te ondertekenen. Daarna zullen de vooraf bepaalde plaatsen worden geïnjecteerd met kleine hoeveelheden botox oplossing. Met een fijne naald wordt het in de spiertjes onder de huid gespoten. Meestal worden er tussen de 5 en 10 injecties gegeven. Na het injecteren is de behandeling voltooid. Het resultaat zal na twee weken optimaal zijn.
Stap 3

Nazorg

Na de behandeling zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals tenminste 48 uur niet te intensief sporten en niet teveel alcohol drinken. Alle nazorg informatie krijg je van de behandelaar en na 2 weken nemen we altijd even contact op om te vragen of alles naar wens is.

Wat kost een botox behandeling?

De kosten van een Botox behandeling zijn afhankelijk van de te behandelen zones en hoe sterk de Botox is.

1 Zone€ 145
2 Zones€ 260
3 Zones€ 365
Gummy smiles ('tandvleeslach')€ 90
Overmatig zweten€ 450
Tandenknarsen€ 285
Migrainebehandeling, vanaf€ 145

Verschillen en overeenkomsten tussen Botox en fillers

Botox wordt zowel in de media als in de volksmond vaak verward met fillers. Hoewel beide producten worden gebruikt om rimpels te verzachten, zijn de verschillen groot. Het werkingsmechanisme van deze twee producten is namelijk geheel anders.

Botox leidt tot verminderde spieractiviteit en zo tot minder rimpels. Fillers kunnen worden toegepast om de gezichtscontour te herstellen bij verlies van onderhuids weefsel of verslapping van de huid.

Verschillen

Botox kan worden ingezet om rimpels in de huid te verzachten die zijn veroorzaakt door het samentrekken van spieren. Het eiwit Botuline toxine blokkeert de signalen die vanuit de zenuwen naar de spieren worden gestuurd, waardoor de spieren verslappen en rimpels zullen verzachten. Het verzacht rimpels en laat beginnende lijntjes verdwijnen. Bovendien zorgt Botox ervoor dat rimpels minder snel kunnen ontstaan doordat de spieren niet meer voortdurend worden aangespannen. Botox heeft dus zeker ook een preventieve functie. Zo zul je over 10 jaar (mits je de botox behandelingen blijft herhalen), veel minder diepe lijnen hebben dan wanneer je dit niet zou doen. Naast de esthetische toepassingen, wordt Botox ook ingezet bij verschillende medische indicaties zoals overmatig zweten, tandenknarsen en hoofdpijn.

Fillers bieden bijvoorbeeld uitkomst bij het herstellen van verloren volume in je gezicht. Fillers creëren namelijk meer volume op de plekken waar dat nodig is. De huid in het gezicht oogt minder slap en hangt minder. Daarnaast helpen Fillers om de contouren van het gelaat te accentueren. Anders dan Botox, verslappen de spieren niet.

In het schema staan de belangrijkste kenmerken van Botox en fillers op een rijtje.

 

Verschillen
Botox Fillers
Werking Verzwakken van spieractiviteit Herstellen van verloren volume / verbeteren van huidkwaliteit
Werkzame stof Botuline toxine Hyaluronzuur
Duur behandeling Circa 15 minuten Circa 15 tot 30 minuten
Duur werkzaamheid 3 – 6 maanden 9 – 18 maanden
Vooral toegepast voor
 • Fronsrimpels
 • Voorhoofdsrimpels
 • Kraaienpootjes
 • Gummy smile
 • Verschillende medische toepassingen
 • Ingevallen wangen
 • Wallen / kringen (traangootbehandeling)
 • Rimpels rond de mond
 • Lipvolume vergroten
 • Accentueren van kaaklijn en jukbeenderen
 • Liquid facelift
Overeenkomsten
Botox Fillers
Wijze toepassing Injecties Injecties
Effect Tijdelijk Tijdelijk

 

Overeenkomsten

Zowel Botox als fillers bevatten vloeistoffen die door middel van injecties in het te behandelen gebied worden gespoten. Beide behandelingen worden vaak toegepast om rimpels en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. De werking van beide behandelingen is tijdelijk.

 

Botox voor mannen

Inmiddels is een Botox behandeling niet meer voorbehouden voor alleen vrouwen. Vele mannen hebben de behandeling met botuline toxine ook ontdekt. Mannen kiezen er vaker voor om het gebied van de fronsrimpel, lijnen in het voorhoofd en de wenkbrauwen te behandelen. Er ontstaat een vriendelijke en open blik die men graag wil hebben.

Verschil in behandeling

Mannen hebben een andere huidstructuur en spieropbouw dan vrouwen. Het is daarom belangrijk dat de cosmetisch arts hier voldoende rekening mee houdt. Bij sommige mannen gaat de spierontwikkeling een stuk sneller en is er iets meer Botox nodig om de gewenste resultaten te bereiken.

Bovendien vragen mannen over het algemeen om een ander resultaat dan vrouwen. Mannen kiezen vaak voor Botox voor een jonger, fitter en een ontspannen uitstraling. Daarnaast is het over het algemeen belangrijk dat niemand kan zien dat hij een cosmetische behandeling heeft ondergaan.

 

 

Risico’s en bijwerkingen van botox

Bij de behandeling met Botox zijn weinig tot geen bijwerkingen bekend. Botulinetoxine wordt sinds de jaren ’60 toegepast, zowel voor medische behandelingen als cosmetische doeleinden. Gezien de jarenlange ervaring, de miljoenen mensen die er inmiddels mee behandeld zijn en het uitgebreide wetenschappelijk onderzoek dat is verricht naar botulinetoxine, kunnen de behandelingen veilig worden aangeboden en zijn ook problemen op lange termijn uitgesloten.

Lokaal kan een Botox behandeling leiden tot zwelling of roodheid wat binnen een half uur verminderd. Soms ontstaat er een blauwe plek of beurs gevoel, welke binnen een aantal dagen zullen verdwijnen.

Als er teveel botox op de verkeerde plaatsen wordt ingediend kan dit leiden tot een onnatuurlijk resultaat. Onze werkwijze is altijd uiterst voorzichtig en bij twijfel wordt er liever eerst minder botox gebruikt, dan (te)veel. Botox is alleen giftig in zeer hoge concentraties, net zoals bijvoorbeeld bij overdosering van paracetamol, dit risico bestaat dus niet bij een botox behandeling.

Afhankelijk van de plaats van de injecties, kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:

 

Bijwerking Oorzaak en duur
Blauwe plekken Deze ontstaan op de plekken waar de huid geïnjecteerd is en verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen.
Bloeduitstortingen Kunnen ontstaan doordat een bloedvaatje is geraakt en verdwijnt binnen één week.
Verhoogde activiteit van andere spiertjes De functies van de uitgeschakelde spieren wordt overgenomen door omliggende spiertjes waardoor deze actiever worden.
Hoofdpijnklachten Soms ontstaat er hoofdpijn na de behandeling die kort daarna vanzelf weer verdwijnt. Hiervoor mag je evt. paracetamol innemen.
Klein bultje Dit bultje ter grootte van een muggenbult ontstaat op de geïnjecteerde plek. Het bultje verdwijnt meestal snel weer (binnen ongeveer 30 minuten)..
Tijdelijke uitschakeling van ooglid spiertjes De spiertjes die het ooglid omhoog trekken kunnen tijdelijk worden uitgeschakeld. Het gevolg is dat er tijdelijk een hangend ooglid ontstaat. Door de deskundigheid en voorzichtige manier van werken is de kans hierop nihil.

 

Botox wordt zowel in de media als in de volksmond vaak verward met fillers. Hoewel beide producten worden gebruikt om rimpels te verzachten, zijn de verschillen groot. Het werkingsmechanisme van deze twee producten is namelijk geheel anders.

Botox leidt tot verminderde spieractiviteit en zo tot minder rimpels. Fillers kunnen worden toegepast om de gezichtscontour te herstellen bij verlies van onderhuids weefsel.

 

Onze locaties

Rotterdam

Bergse Dorpsstraat 75
3054 GB Rotterdam
010-3216105

Amsterdam

Beethovenstraat 513
1083 HK Amsterdam
020-2260093

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.